wtorek, 11 września 2012

Nawet nie wiecie,jak bardzo ucieszyłam się na widok pierwszych w sezonie dyń na moim ukochanym bazarku! Teraz, oczywiście po sesji poprawkowej, można zająć się przetworami z dyni, zupami i samymi pysznościami. Dopiero w zeszłym roku zaczęłam eksperymentować z tym cudownym pomarańczowym warzywem, dlatego teraz muszę nadgonić te stracone 20 lat:)

Ale przejdźmy do rzeczy- Dynia jest świetnym pomysłem na obiad dla wegetarian- zawiera dużo białka (oczywiście jak na warzywo) i witaminy A oraz witamin z grupy B. Jest też dobrym źródłem wapnia, żelaza, fosforu czy magnezu.

A co najważniejsze- jest przepyszna. Tak jak ta zupa.

Potrzebujemy:

Pół dyni

3 większe marchewki

1 cebulę czerwoną

1-2 ząbki czosnku

ok.100 g sera ricotty

pół łyżeczki gałki muszkatałowej

pół łyżeczki cynamonu

trochę oregano

sól do smaku

 

Dynię i marchewkę gotujemy z cebulą, aż warzywa zmiękną.

Dodajemy czosnek i  ricottę

Miksujemy wszystko za pomocą blendera

Doprawiamy do smaku

Wcinamy i ubóstwiamy :)

Smacznego!

A jeżeli zostało Wam trochę ricotty- polecam dodanie jej do kanapek- z  ogórkiem i pomidorem smakuje pierwsza klasa!



Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
JemyZdrowo.pl