czwartek, 24 lipca 2014

Z żywieniowego punktu widzenia jeszcze się cieszę, że mieszkam w Polsce. Na emigracji może i lepsze warunki życia, może lepsza płaca, może i lepsze perspektywy, ale... gdzie, jak nie u nas, dostaniecie przepyszne polskie jabłka, buraki, marchewki czy ziemniaki?

Moja przyjaciółka mieszka w Szkocji. Odwiedziłam ją. Raz. I wróciłam załamana. Okazuje się, że papryka może nie mieć smaku, a owoce mogą być dojrzałe nawet w miesiąc po zakupie. Asortyment beznadziejny, warzyw i owoców dobrej jakości można ze świeczką szukać. Zwłaszcza gdy nie mieszka się w większych metropoliach. Biedni Szkoci od urodzenia są wychowywani na przetworzonej, paczkowanej żywności... I jak tu się nie dziwić, że dzieci nie mają pojęcia jak wygląda bakłażan czy ziemniak (mimo, że frytki pojawiają się na ich talerzach niemal codziennie)? Nagle okazuje się, że sposób żywienia dzieci NAPRAWDĘ wygląda tak jak w Food Revolution Jamiego Olivera i nie jest to telewizyjne wyolbrzymianie sytuacji. A najgorsze jest to, że Szkocja nie jest wyjątkiem- dzieje się tak na wszystkich wyspach brytyjskich, w Ameryce i zapewne w wielu innych miejscach na świecie. Aż boję się pomyśleć, kiedy ten trend dojdzie do nas...

Ponieważ moja przyjaciółka bardzo cierpi z powodu braku warzyw lub też dlatego, że zmuszona jest do jedzenia żywności pozbawionej smaku- naszą tradycją się stało, że zawsze podczas wizyt w Polsce dostaje ode mnie świeżo wypieczony chleb. Tradycyjne polskie przywitanie- chlebem i solą :)

A tak przy okazji- nawet nie wiecie ile radości sprawiło jej zjedzenia śniadania w MiTo, gdzie dostała chleb razowy i jajko zapieczone w papryce- mała rzecz, a tyyyyle radości!

Na 1 duży chleb potrzebujemy:

50 ml oleju rzepakowego

100 g bakalii- daktyli, śliwek, rodzynek...

2 łyżki melasy

250 ml wody

500 g mąki razowej

1/2 łyżeczki soli

100 g cukru trzcinowego

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 jajka

1 łyżeczka cukru waniliowego

50 g orzechów włoskich

30 g ziaren siemienia lnianego

 

Wykonanie jest proste jak budowa cepa- wszystkie składniki mieszamy dokładnie, na koniec zostawiając sobie orzechy i siemię lniane

Ciasto przekładamy do formy (np do keksówki) i pieczemy w 170 stC przez 1h

Voila! Bon appetit!

 

Tagi: chleb
14:02, dietoholic
Link Komentarze (3) »
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
JemyZdrowo.pl