poniedziałek, 22 lipca 2013

Kocham fasolkę. Tę pyszną, letnią, żółciutką i przepyszną fasolkę. uwielbiam buraki. To one, nie lody, poprawiają mi humor. A do tego szpinak. Element obowiązkowy w każdej uczelnianej sałatce. A mix tych trzech daje przepyszny obiad! Zobaczcie sami

1 mały burak

spora garść żółtej fasolki

4 kulki mrożonego szpinaku

pół pomidora

3 łyżki jogurtu naturalnego

pół łyżeczki gałki muszkatałowej

ćwierć łyżeczki szafranu

garść pestek słonecznika lub innych nasion

Buraka i fasolkę dokładnie myjemy i gotujemy na parze

Szpinak gotujemy z gałką muszkatałową i solą czosnkową

Gdy szpinak się ugotuje- robimy sos. Wrzucamy szpinak do blendera, dodajemy jogurt, gałkę i szafran- miksujemy

Pomidora kroimy w ćwiartki lub małe kawałki

Gdy warzywa się ugotują- polewamy je sosem i oprószamy pestkami słonecznika

Smacznego!

 

czwartek, 18 lipca 2013

Rabarbar z roku na rok cieszy się coraz większym powodzeniem. Na niejednym blogu możemy obejrzeć smakowite zdjęcia tart i ciast z rabarbarem. Ja dziś Wam proponuję konfiturę rabarbarową. Pamiętajcie jednak, żeby wszystkie dania z tym warzywem podawać z produktami będącymi źródłami wapnia (mp. jogurt, twaróg czy maślanka). W innym razie będzie on hamował wchłanianie wapnia i, jeżeli nie dostarczycie go wraz z dietą, będzie "zabierał" wapń naszym kościom. A to jest już pierwszym krokiem do sporych problemów kostnych, skutkujących np. osteoporozą!

1 kg rabarbaru

2 spore jabłka

łyżka cynamonu

spory kawałek imbiru

miód lub stevia do smaku

 

Rabarbar kroimy na kawałki długości ok. 1 cm i wrzucamy do wrzątku (wody należy użyć tyle, żeby lekko przykryła rabarbar, ale nie doprowadzić do pływania rabarbaru w wodzie)

Gotujemy w ten sposób rabarbar do zmięknięcia, odstawiamy do wystygnięcia

Następnego dnia do garnka z rabarbarem dorzucamy obrane i pokrojone w cząstki jabłka, gotujemy wszystko razem

Pod koniec gotowania dorzucamy obrany i pokrojony w maluteńkie kawałki imbir oraz cynamon

Wszystko gotujemy do uzyskania odpowiedniej konsystencji

Przelewamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy

Smacznego!

sobota, 06 lipca 2013

Z jakimi daniami Wam się kojarzy lato? Jesteście fanami truskawek, czereśni, a może... fasolki szparagowej?

Dla fanów tej ostatniej opcji mam przepyszny przepis- muffiny w wersji zdrowej i nie do końca słodkiej. Zobaczcie sami!

Ja takie muffinki przyniosłam ostatnio do miejsca, gdzie odbywam praktyki. Od tego dnia jestem uznana za "tą, która wie co jest zdrowe i gotuje zdrowo". Przepis idealny na małą przekąskę, śniadanie czy kolację :)

Na ok. 10 muffinek potrzebujemy:

szpinak mrożony (u mnie 4 zamrożone kulki)

garść fasolki szparagowej (u mnie żółta, ale warto pokombinować też z zieloną)

1 dojrzały pomidor

50g mąki żytniej

10 g otrąb pszennych

2 łyżki siemienia lnianego

1 jajko

100 ml mleka

2 łyżki ricotty

trochę twarogu

ew. przyprawy do smaku (polecam gałkę muszkatałową, ale ostrożnie z ilością!)

 

Szpinak i fasolkę gotujemy

W tym czasie można nastawić piekarnik, żeby nagrzał się do 180 stopni

Szpinak miksujemy z ricottą, mlekiem, mąką, otrębami i jajkiem

Dodajemy siemię lnianę, pokrojony w kostkę pomidor, skruszony twaróg i fasolkę pociętą na ok. centymetrowe kawałki

Wszystko mieszamy dokładnie, doprawiamy

Masę przekładamy do foremek

Wrzucamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut

Smacznego!

 

Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
JemyZdrowo.pl