poniedziałek, 17 czerwca 2013

Mała przerwa w nauce na obiad i notkę

Grzyby shiitake nie jest łatwo dostać, ale jak się już je zdobędzie, to można przyrządzić z nimi cuda... w gębie!

Grzybki mają wysoką wartość odżywczą- są świetnym źródłem selenu (idealne dla osób z chorobami tarczycy), zawierają dużo błonnika, białka i witaminy C. Badania wykazały, że obniżają poziom cholesterolu, dzięki czemu zmniejszają ryzyko wystąpienia zawału, udaru lub miażdżycy czy zakrzepicy. Jest to tez idealny produkt dla osób walczących z nadwagą, którzy co chwila słyszą o ograniczeniu cholesterolu. Oprócz tego grzyby te wzmacniają nasz układ odpornościowy i zapobiegają nowotworom. W skrócie- samo zdrowie!

Dzisiaj proponuję Wam sałatkę z białą kaszą gryczaną, szpinakiem, grzybkami i sosem czosnkowym. Co Wy na to?

Potrzebujemy

15g białej kaszy gryczanej (bądź klasycznej, jeżeli wolicie)

15g czerwonej soczewicy

trochę mrożonego szpinaku ( u mnie 3 kulki)

ok. 200g grzybów

trochę podartej na kawałki sałaty

ok. 70 ml jogurtu naturalnego

1 ząbek czosnku

łyżka ulubionego sosu vinegret

Kaszę, soczewicę, grzyby i szpinak gotujemy

W tym czasie szarpiemy sałatę na cząstki i przygotowujemy sos

Do szklanki wlewamy jogurt, dodajemy sos vinegret i czosnek. Ewentualnie przyprawiamy

Jeżeli już wszytko się ugotuje- łączymy w jedną, pyszną całość!

Smacznego!

 

Zainspiruj się kaszą!

Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
JemyZdrowo.pl