piątek, 23 maja 2014

Pamiętam takie wakacje... Razem z siostrą i rodzicami wyjechałam nad morze. Zawsze zatrzymywaliśmy się nie w samych Dębkach, ale w przyjaznej odległości od hałasu motorów i tłumów ludzi "atakujących" plażę od samego rana, z dala od wiecznie rozwijającego się handlu ulicznego... W zamian za to mieliśmy ciszę, spokój i ewentualnie od czasu do czasu słyszalne muczenie krowy :) Słońce, piękna pogoda i śniadanie na balkonie... Żyć nie umierać! Zwłaszcza, gdy takim śniadaniem było świeżo przygotowane tabbouleh.

Tradycyjnie jest to sałatka z kuskusu z surowymi warzywami. Jednak ja dziś postanowiłam zrobić to danie w lekko zmienionej, komosowej wersji

Na przepyszną sałatkę potrzebujemy:

trochę quinoi (komosy ryżowej)- ja dałam ok. 25g

pół dojrzałego pomidora

trochę kalarepy

łyżkę orzechów nerkowca

garść rukoli

garstkę kiełków (u mnie mix kiełków słonecznika i brokuła)

ew. pół łyżeczki miodu, przyprawy

tak naprawdę w doborze warzyw jest wieeeelka dowolność- możecie dorzucić ogórka, marchewkę, czerwoną cebulę, oliwki... co tylko zachcecie!

 

Komosę ryżową gotujemy do zmięknięcia

Gdy się już ugotuje- dodajemy do niej pokrojone warzywa

Na koniec dorzucamy zieleninę (rukolę i kiełki), orzechy i ewentualnie przyprawiamy do smaku

Ja podawałam takie danie na śniadanie, ale równie dobrze może być to pyszna alternatywa na posiłek zabrany do szkoły lub pracy

Kuchnia marokańska

piątek, 16 maja 2014

Znowu szparagi. Wybaczcie, ale je uwielbiam, a tak szybko się kończą! Zielone strączki w lekko chrupiącej wersji są ostatnio moim kulinarnym faworytem.

Potrzebujemy:

Trochę sałaty lodowej

Kilku szparagów (ok.5-6)

1 dorodnej marchewki

Skórki z 1 cytryny

Sosu vinegrette (w moim przypadku: oliwa, miód, sok z cytryny, sól, tymianek)

 

Szparagi i marchew myjemy

Marchew obieramy, oba warzywa kroimy- marchew w sporą kostkę, szparagi na krótsze kawałki

Na dobrze rozgrzaną patelnię z niewielkią ilością oleju rzepakowego wrzucamy marchew i szparagi,lekko solimy, co jakiś czas potrząsamy i mieszamy

W tym czasie szatkujemy sałatę, przygotowujemy sos vinegrette

Cytrynę dokładnie myjemy i ścieramy na drobnej tarce jej skórkę

Marchew i szparagi dodajemy do poszatkowanej sałaty, zalewamy sosem vinegrette i posypujemy skórką z cytryny

Smacznego!

Jadłospis dla Mam Szparagi

czwartek, 08 maja 2014

No i zaczęła się wiosna. A może to już lato? Trudno stwierdzić, taki mamy klimat ;) Nie ważne jak by to nazwać. Ważne jest, że wyszło słońce. A razem z nim- wyszły również uprawy. Spod szklarni na pola. Co prawda truskawki jeszcze w większości szklarniowe, ale na targu pojawiły się szparagi i rabarbar, niedługo zacznie się atak czereśniowy, a owoce całoroczne nabrały trochę innego smaku. Zaraz będzie wysyp żółtej fasolki szparagowej, będziemy mogli się pożegnać z mrożonkami bondeulle. Kto może, niech łapie się za uszy, bo sezon na jedzenie samych najsmaczniejszych owoców i warzyw po raz pierwszy w roku uważam za rozpoczęty! A dziś? Dziś zaczniemy od szparagów

Ja to danie zrobiłam dwufazowo- najpierw zrobiłam sos bakłażanowo-pomidorowy, potem dodałam go do innych warzyw. Jest inna alternatywa- jeżeli wam się śpieszy możecie po prostu zamiast mojego sosu dodać trochę pomidorów- dla leniuchów w puszce, dla amatorów sezonowych smaków- użyjcie tych PRAWDZIWYCH pomidorów mających smak (nie to co te zimowe pomidoropodobne czerwone warzywa).

Aby przygotować sos potrzebujemy:

1 dorodnego bakłażana

2 czerwone papryki

1 puszka pomidorów lub kilka dojrzałych

przyprawy do smaku- ja użyłam szafranu i rozmarynu, ale uważajcie z szafranem- łatwo zepsuć smak nadmierną jego ilością :)

Paprykę i bakłażana kroimy na cząstki

Całość układamy na blaszce do pieczenia i posypujemy rozmarynem

Pieczemy w 180 stC do osiągnięcia miękkiej konsystencji

Po ostudzeniu dodajemy pomidory, przyprawiamy i miksujemy w blenderze

W zależności od potrzeb- albo używamy do jakiegoś dania (np. z kaszą lub ryżem) albo pakujemy do słoika i pasteryzujemy. U mnie pasteryzacja na nic by się nie zdała- sos został pochłonięty zanim jakakolwiek bakteria zdążyłaby wypowiedzieć swoją pełną łacińską nazwę ;)

Mamy sos, czas na resztę

Czego potrzebujemy?

1 cebulę

1 marchewkę

kilka szparagów

 

Cebulę podsmażamy na małej ilości oleju rzepakowego

Dorzucamy obraną i pokrojoną w kostkę marchewkę

Dodajemy jeszcze surowe szparagi pocięte w 1cm kawałki

Trzymamy na ogniu, żeby marchewka i szparagi trochę się podgotowały, ale nadal były chrupkie

Pod koniec dodajemy 2 łyżki sosu, ewentualnie doprawiamy

Ja jadłam takie danie "saute" , ale można również podawać np. z kaszą gryczaną, ciemnym ryżem czy innymi dodatkami

Smacznego!

Szparagi Jadłospis dla Mam

Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
JemyZdrowo.pl