sobota, 27 kwietnia 2013

Jeno z moich ulubionych połączeń. Fetę kocham za słony posmak. Broluła- za to że poprawia humor nawet w najgorszych chwilach. A buraka kocham za wszystko!

Wraz z wiosną na naszych stołach chętniej pojawiają się sałatki. Wolimy dania na zimno lub średniozimno. Przestały nas cieszyć gorące zupy. Dlatego ja dziś serwuję sałatkę. Co ciekawe- naukowcy ostatnio odkryli nowe właściwości buraka- obniża on ciśnienie (dlatego bez obaw możemy go łączyć ze słoną fetą ;)   )

Sałatka jest bardzo dobrą opcją dla tych, którzy nie mają warunków żeby ugotować sobie obiad (np. siedząc na uczelni lub w pracy). Dzięki temu unikniemy opychania się fast foodami lub potrawami o wątpliwej zawartości składników odżywczych, a w zamian za to napełnimy swój żołądek zdrowymi i pysznymi witaminami

Do szczęścia potrzebujemy niezbyt wiele:

1 mały burak

ok. 200 g brokuła

trochę fety

sałata lodowa

dla chętnych: pestki słonecznika, siemię lniane, sezam

przyprawy do smaku

 

Buraka i brokuła gotujemy na parze

Po ugotowaniu brokuła należy pokroić, a buraka w zależności od własnego widzimisię- pokroić w kostkę lub zetrzeć na tarce

Do miski wrzucamy poszatkowaną sałatę lodową i ugotowane warzywa

Całość opruszamy fetą i ewentualnie miksem nasion- ja polecam uprażyć pestki słonecznika z sezamem i siemieniem lnianym, a całość wymieszać z odrobiną soli- dodatek idealny do każdej potrawy!

Tak przygotowaną sałatkę doprawiamy do smaku i wcinamy

Smacznego!

    

poniedziałek, 01 kwietnia 2013

Prawdę mówiąc, miałam nadzieję, że już niedługo będę mogła Wam pokazać swoje pomysły na wiosenne dania, a tu pogodowy psikus. Zamiast lekkich sałatek czy kombinacji warzyw gotowanych na parze- ja po powrocie do domu wolę zjeść ciepłą, przepysznie rozgrzewającą zupę. Dziś proponuję wam kombinację ogórkowo-cukiniową

Na 1 garnek potrzebujemy:

2 spore marchewki

1 seler

1 cebulę

1 cukinię

opakowanie ogórków kiszonych (najlepiej startych)

przyprawy do smaku

 

Zaczynamy od wywaru- cebulę, marchewkę i selera kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującej się wody (jeżeli wolisz, możesz też ugotować je w całości, a potem pokroić w kostkę)

Podczas, gdy całość się gotuje- można zetrzeć cukinię na tarce- oczka średniej wielkości

Gdy warzywa będą już prawie miękkie, wrzucamy cukinię i ogórki

Zupę doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do momentu, aż warzywa będą miękkie

Doprawiamy zupę do smaku i ewentualnie dodajemy trochę jogurtu czy maślanki

Smacznego!

Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
JemyZdrowo.pl