wtorek, 17 kwietnia 2012

Polacy to naród wiecznie narzekający- w zimę tęsknią do lata i wysokich temperatur, natomiast gdy tylko wychodzi słońce i zaczyna być cieplej- marudzą na brak śniegu. Jednym ze sposobów na takich maruderów jest wyciągnięcie z szafki słoiczka przetworów przypominających im utęsknionej pory roku. Dlatego gdy wiosną zatęsknicie do zimy, zapachu piernika i świątecznego nastroju- konfitura mandarynkowo-korzenna jest idealnym rozwiązaniem!

przepis znalazłam tutaj. Polecam też inne przetwory autorki bloga!

Potrzebujemy:

1 kg mandarynek

1 pomarańcz

1,5 szklanki cukru trzcinowego

3 szklanek wody

soku z połowy cytryny

3 łyżek przyprawy korzennej lub własnej korzennej mieszanki

 

Najpierw trzeba zagotować wodę z cukrem

Następnie dodajemy obrane mandarynki i pomarańcz (ja jeszcze kroję w mniejsze cząstki) oraz sok z cytryny

Całość gotujemy na małym ogniu ok. 3 godzin (żeby odparowała połowa płynu)

Następnego dnia znowu gotujemy na małym ogniu do uzyskania konfiturowej konsystencji

Przekładamy do słoiczków lub jemy od razu ;)

Dobrze jest też słoiki pasteryzować (przetwory ułożyć w garnku z wrzącą wodą przez 20 minut- jeżeli używacie garnka o cienkim dnie to warto jest wyłożyć gazetę, żeby temperatura nie była zbyt wysoka i żeby słoiki nie pękły)

Warto podawać z chlebem własnej roboty

Smacznego!

poniedziałek, 02 kwietnia 2012

Tradycyjnie od Jamie'go. Megawarzywna zupa. A wyglądała o tak:

Składniki:

2 marchewki

puszka ciecierzycy (lub taka sama ilość ugotowanej)

1 czerwona cebula

1 cukinia

1 duży lub 2 małe ząbki czosnku

puszka pomidorów

puszka fasoli czerwonej

1 duży ziemniak

1 litr wywaru

pół szklanki makaronu (polecam świderki)

przyprawy- oregano, sól, pieprz

ewentualnie parmezan do posypania na wierzchu przed podaniem

 

Cebulę, marchewkę, cukinię i czosnek kroimy dość drobno (czosnek w wyciskarce) i podsmażmy lub gotujemy w małej ilości wody, co jakiś czas mieszając. Przyprawiamy. Gotujemy do zmięknięcia warzyw.

Dodać wszystkie puszki, ziemniaka (pokrojonego w kostkę) i wywar. Gotujemy do zmięknięcia ziemniaków.

Dodać ugotowany makaron i gotować wszystko razem jeszcze 10 minut. Ewentualnie doprawić do smaku.

przed podaniem posypać parmezanem, polecam też dodać trochę świeżej bazylii.

Smacznego!

Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
JemyZdrowo.pl