sobota, 26 marca 2016

Ostatnio odwiedziła mnie przyjaciółka, na codzień mieszkająca w Szkocji. I dopiero po usłyszeniu jej ahów, ohów i parsknięć zdałam sobie sprawę, dokąd zmierza warszawska gastronomia. Niemalże nie ma lokalu, w którym nie podkreślono by super wartości odżywczej wybranych potraw oraz tego, że nie znajdziemy w nich ani glutenu, ani laktozy, ani produktów pochodzenia zwierzęcego. (Warto dodać, że nie stołowałyśmy się w siedzi restauracji ze złotymi łukami).

Aż strach się bać, co będzie jeżeli przewidywania dietetyków się sprawdzą i zaatakuje nas moda na dietę FODMAPS, tak samo jako to było z dietą wegańską czy bezglutenową. To świetnie, że coraz częściej przykuwamy uwagę do tego, co jemy. Uśmiech nie schodzi mi z twarzy widząc te wszystkie sałatki i świeże zielone koktajle. Ale czy niektórzy z nas nie przesadzają? Wyśmienicie, że osoby z celiakią mają coraz lepszy dostęp do produktów bezglutenowych. Jednak warto pamiętać, że ta dieta nie powinna być modą i nie jest ona wskazana dla osób, którzy nie są zmuszenie przez własne kosmki jelitowe do jej stosowania. Dieta wegańska też była boomem. Z ekologicznego punktu widzenia- fantastycznie! Jednak pamiętajmy, że jest to dieta generująca spore niedobory pokarmowe i osoby, które wykluczą ze swojej diety wybrane produkty nie włączając do niej nic w zamian- robią sobie krzywdę. Zatem zdrowe żywienie oczywiście na plus, jednak należy pamiętać o rozważnym stosowaniu jakiejkolwiek z diet eliminacyjnych. Ja osobiście jestem fanką dietetycznego umiaru. I dotyczy to zarówno eliminacji jedzenia "śmieciowego", jak i wyłączania wielu produktów, które pozornie mogą nam szkodzić (laktoza? gluten?).

Jednym z plusów tych wszystkich boomów i mod jest rozpowszechnianie superfoods- produktów bardzo wartościowych dla naszego organizmu, a przeważnie niepoznanych lub zapomnianych. Dlatego ja dziś wam proponuję dania, które zakwalifikowałam jako "zdrowe- niezdrowe". Chipsy z jarmuża i frytki z brukwii. Polecam i smacznego!

IMG_8479

 

IMG_8499_2

IMG_8474

IMG_8501_2

IMG_8480

IMG_8490_2

IMG_8484_2

A wykonanie jest niezwykle proste!

Frytki z brukwi

- Brukiew myjemy, obieramy i kroimy we frytkokształtne paski

- Tak przygotowaną brukiew układamy na blasze z wyłożonym papierem do pieczenia

- Brukiew opryskujemy oliwą i dodajemy ulubione zioła i przyprawy

- Pieczemy do zarumienienia na złoto

Chipsy z jarmużu

- Jarmuż myjemy i dzielimy na mniejsze części, usuwając twardsze i zdrewniałe części łodyg

- Liście wsypujemy do miski, gdzie mieszamy je z przyprawami i odrobiną oleju

- Po dobrym rozprowadzeniu przypraw, jarmuż układamy równomiernie na blasze i pieczemy do uzyskania chrupiących chipsów

 

Smacznego!

 

Chipsy z jarmużu

- Jarmuż myjemy i rozdzielamy na kawałki (odrywają

12:13, dietoholic
Link Dodaj komentarz »
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
JemyZdrowo.pl