poniedziałek, 31 grudnia 2012

Moi drodzy, odgrzebujemy resztki jesiennych przetworów. Ja swoje ostatki puree dyniowego zużyłam do tej właśnie owsianki. I zdecydowanie nie żałowałam tej decyzji. A biorąc pod uwagę, że w okresie zimowo-świątecznym należę do mandarynkożerców- to połączenie było dla mnie niebem w gębie!

Na pożywne śniadanie potrzebujecie jedynie:

30 g płatków owsianych

2 łyżki jogurtu

ok. 3 łyżek (lub więcej, jeśli lubisz) puree z dyni

1 mandarynkę

kawałek imbiru (u mnie ok. 1 cm)

trochę cynamonu

łyżeczka miodu



Płatki owsiane ugotuj w gotującej się wodzie z dodatkiem drobno pokrojonego imbiru

Pod koniec gotowania dodaj puree z dyni i cynamon

Po zdjęciu owsianki z ognia dodaj miód i ewentualne dodatki (np. siemię lniane lub nasiona słonecznika)

Podawaj z jogurtem i skrojoną mandarynką



Smacznego!



A przy okazji, ponieważ jest to ostatni wpis w roku 2012, chciałabym Wam życzyć owocnego, smacznego i zdrowego nowego roku. Pożywnych śniadań, przepysznych obiadów, lekkich deserów i warzywnych wspaniałości na każdą kolację. Bawcie się dziś dobrze!

sobota, 29 grudnia 2012

Ślicznie, złociste placuszki. Przepysznie kremowy sos. A to wszystko podane z ulubionymi przyprawami i... może nasionami? Czego chcieć więcej w sobotni leniwy poranek?

Na jedną porcję placków potrzebujesz:

30 g mąki orkiszowej (może być też razowa)- czyli ok. 3 kopiastych łyżek

łyżkę otrębów

łyżeczkę oliwy

3 łyżki wody

2 łyżki maślanki lub jogurtu

szczyptę soli

trochę pieprzu

 

a na sos:

łyżkę serka homogenizowanego (ja użyłam serka kanapkowego turek light)

łyżkę jogurtu naturalnego

trochę maślanki

pół małego ogórka gruntowego

pół ząbka czosnku

przyprawy do smaku

W miseczce wymieszaj wszystkie składniki na placki

Doprowadź do odpowiedniej konsystencji- ciasto nie może być zbyt gęste, ale też nie tak lejące jak ciasto naleśnikowe

W innej misce zetrzyj na tarce ogórka, dodaj wyciśnięty ząbek czosnku i inne składniki na sos

Rozgrzej patelnię i, dopiero gdy będzie odpowiednio gorąca, usmaż placki na małej ilości oliwy

(Pamiętajcie- to patelnia musi być odpowiednio rozgrzana, żeby móc smażyć na ograniczonej ilości łuszczu!)

Placuszki są gotowe do zjedzenia

Smacznego!



czwartek, 06 grudnia 2012

Idzie zima, czas się ogrzać. A jak wiadomo, na siarczysty mróz za oknem najlepsza jest (nie nie nie... wcale nie gorąca czekolada!) a rozgrzewająca zupa. Ja dziś proponuję mieszankę warzyw cebulowych ze strączkowym akcentem.

Potrzebujemy:

3 duże cebule

2 pory

ząbek czosnku

ok. 50g soczewicy czerwonej

przyprawy do smaku (polecam dodanie odrobiny chilli)

pestki słonecznika- dla chętnych

 

Cebulę i pora gotujemy w nie za dużej ilości wody- tradycyjnie, warzywa wrzucamy na wrzącą wodę

Gdy warzywa trochę zmiękną- dodajemy czosnek

Pod koniec gotowania, gdy widzimy że za ok. 5-7 minut warzywa nam "dojdą"- gotujemy czerwoną soczewicę (w oddzielnym garnuszku)

Ugotowane warzywa miksujemy blenderem na krem (choć nie zaszkodzi, gdy w zupie będą pływać cząstki cebuli czy pora)

Dodajemy ugotowaną soczewicę

Przyprawiamy do smaku

Podgrzewamy do wrzenia

Podajemy z pestkami słonecznika

Smacznego!



 

Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
JemyZdrowo.pl