niedziela, 27 listopada 2011

Daawno nie było wątku. Czas najwyższy nadrobić zaległości.

Sałatka nicejska jest najlepsza, gdy fasolkę można jeszcze kupić świeżą, prosto z bazarku. Ale w zimowe dni warto przypomnieć sobie smak lata, nawet jeżeli będzie to małe oszukaństwo podniebienia. Ostatnio, gdy robiłam akurat tę sałatkę, do mojego życia wkradł się mały leń i nie chciało mi się iść do sklepu po jajko, ugotować i dodać do sałatki. Dla lepszych walorów smakowych- można dodać. Ale zdjęcie jest bez tego wspaniałego źródła białka i tłuszczu (tego zdrowego! ofkorz)

 

trochę sałaty- ja użyłam lodowej

fasolka żółta

kilka małych lub większych ziemniaków

pomidorek

i oczywiście prażone pestki słonecznika

sos vinegret- ja używam do niego soku z połówki cytryny, soli, pieprzu, troszeczkę miodu, łyżeczkę oliwy i musztardę

 

fasolkę gotujemy, ziemniaki również. pestki prażymy. sałatkę szarpiemy na małe kawałki, pomidora kroimy w kostkę. wszystko mieszamy, zalewamy sosem vinegret i voila! mamy przepyszny powrót do smaków lata

Smacznego!



Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
JemyZdrowo.pl