Blog > Komentarze do wpisu

Zdrowe niezdrowe

Ostatnio odwiedziła mnie przyjaciółka, na codzień mieszkająca w Szkocji. I dopiero po usłyszeniu jej ahów, ohów i parsknięć zdałam sobie sprawę, dokąd zmierza warszawska gastronomia. Niemalże nie ma lokalu, w którym nie podkreślono by super wartości odżywczej wybranych potraw oraz tego, że nie znajdziemy w nich ani glutenu, ani laktozy, ani produktów pochodzenia zwierzęcego. (Warto dodać, że nie stołowałyśmy się w siedzi restauracji ze złotymi łukami).

Aż strach się bać, co będzie jeżeli przewidywania dietetyków się sprawdzą i zaatakuje nas moda na dietę FODMAPS, tak samo jako to było z dietą wegańską czy bezglutenową. To świetnie, że coraz częściej przykuwamy uwagę do tego, co jemy. Uśmiech nie schodzi mi z twarzy widząc te wszystkie sałatki i świeże zielone koktajle. Ale czy niektórzy z nas nie przesadzają? Wyśmienicie, że osoby z celiakią mają coraz lepszy dostęp do produktów bezglutenowych. Jednak warto pamiętać, że ta dieta nie powinna być modą i nie jest ona wskazana dla osób, którzy nie są zmuszenie przez własne kosmki jelitowe do jej stosowania. Dieta wegańska też była boomem. Z ekologicznego punktu widzenia- fantastycznie! Jednak pamiętajmy, że jest to dieta generująca spore niedobory pokarmowe i osoby, które wykluczą ze swojej diety wybrane produkty nie włączając do niej nic w zamian- robią sobie krzywdę. Zatem zdrowe żywienie oczywiście na plus, jednak należy pamiętać o rozważnym stosowaniu jakiejkolwiek z diet eliminacyjnych. Ja osobiście jestem fanką dietetycznego umiaru. I dotyczy to zarówno eliminacji jedzenia "śmieciowego", jak i wyłączania wielu produktów, które pozornie mogą nam szkodzić (laktoza? gluten?).

Jednym z plusów tych wszystkich boomów i mod jest rozpowszechnianie superfoods- produktów bardzo wartościowych dla naszego organizmu, a przeważnie niepoznanych lub zapomnianych. Dlatego ja dziś wam proponuję dania, które zakwalifikowałam jako "zdrowe- niezdrowe". Chipsy z jarmuża i frytki z brukwii. Polecam i smacznego!

IMG_8479

 

IMG_8499_2

IMG_8474

IMG_8501_2

IMG_8480

IMG_8490_2

IMG_8484_2

A wykonanie jest niezwykle proste!

Frytki z brukwi

- Brukiew myjemy, obieramy i kroimy we frytkokształtne paski

- Tak przygotowaną brukiew układamy na blasze z wyłożonym papierem do pieczenia

- Brukiew opryskujemy oliwą i dodajemy ulubione zioła i przyprawy

- Pieczemy do zarumienienia na złoto

Chipsy z jarmużu

- Jarmuż myjemy i dzielimy na mniejsze części, usuwając twardsze i zdrewniałe części łodyg

- Liście wsypujemy do miski, gdzie mieszamy je z przyprawami i odrobiną oleju

- Po dobrym rozprowadzeniu przypraw, jarmuż układamy równomiernie na blasze i pieczemy do uzyskania chrupiących chipsów

 

Smacznego!

 

Chipsy z jarmużu

- Jarmuż myjemy i rozdzielamy na kawałki (odrywają

sobota, 26 marca 2016, dietoholic

Polecane wpisy

  • Kasza jaglana z burakiem

    Podobno nie ważne jak się zaczyna, ale istotne jest jak się kończy. Ja w nowy rok weszłam z impetem, czego świadectwem jest dzisiejszy dzień. Od rana mnie zaska

  • Wegetariańska Szakszuka

    Z szakszuką po raz pierwszy spotkałam się w opisywanym przez mnie wcześniej Mezze, które pomimo otwarcia wielu innych konkurencyjnych hummus barów w Warszawie,

  • Nowalijki i grzyby!

    Jak zapewne wiecie, dieta wegańska rozpowszechnia się coraz bardziej. Do tego stopnia, że gdy ostatnio komuś powiedziałam, że "jestem wege", od razu zaczęła się

Komentarze
Gość: Draker, *.ipv4.supernova.orange.pl
2018/05/15 14:11:38
jarmuż preznetuje się smakowicie! ja staram się jak najwiecej an surowo czy własnie smoothi, kupiłem specjalnie taki robot Kohorsen mycook, cigle cos tam miksuje, robi tez ciasto więc jakiś zdrowy chlebek też się pojawia
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
JemyZdrowo.pl