Blog > Komentarze do wpisu

Zimowe pęczotto

Wróciłam z "urlopu" (górnolotnie nazwane 3 dni wolnego). Szkocja, Edynburg... no cudo! Wizualne, nie żywieniowe, niestety. Gdyby tam tak nie wiało i padało, to mogłabym tam zamieszkać. Mnóstwo kamienic, starych budynków. No i góra (albo raczej wzgórze) króla Artura. I to właśnie wzgórze mnie zabiło. Nie jestem chyba najodporniejszą na świecie osobą, więc z wyjazdu wróciłam z wysoką gorączką i wielkim niezadowoleniem. Bo kto jak kto, ale ja na pewno nie jestem chorobolubna...

Pierwsze dwa dni przeleżałam w łóżku wpychając w siebie zupę-krem, którą zrobiłam resztkami sił stojąc na nogach. Ale dziś było już lepiej, więc mogłam przejść się po warzywa na bazar. I tak powstała idea zrobienia pęczotta. W sumie wyszła trochę taka zupa dahl, tylko bez zupy, ale z pęczakiem. Rozgrzewa porządnie. Myślę, że imbir dodałby temu daniu trochę ciekawego smaku, a i przeciwchorobowe działanie byłoby zdwojone.

_IGP7501

Potrzebujemy:

30g pęczaku

2 łyżki ugotowanej (u mnie zielonej) soczewicy

1 sporą marchewkę

1 cebulę

ząbek czosnku

kilka łyżek pomidorów (ja dałam z puszki)

 

Zaczynamy od ugotowania soczewicy. Ja ugotowałam od razu więcej (na inne potrawy), a do przepisu użyłam tylko części.

Pęczak zalewamy gorącą wodą.

Do garnka z pęczakiem od razu wrzucamy też cebulę pokrojoną w piórka i pokrojoną w talarki marchewkę.

Zostawiamy na średnim ogniu, niech się gotuje.

Pod koniec dodajemy trochę pomidorów, ząbek czosnku i soczewicę. Jak chcemy, doprawiamy czym tam mamy pod ręką.

A jak już jest najpyszniejsze na świecie to podajemy do stołu.

Smacznego!

 

_IGP74791

_IGP74914

 

 

 
piątek, 29 stycznia 2016, dietoholic

Polecane wpisy

  • Wegetariańska Szakszuka

    Z szakszuką po raz pierwszy spotkałam się w opisywanym przez mnie wcześniej Mezze, które pomimo otwarcia wielu innych konkurencyjnych hummus barów w Warszawie,

  • Nowalijki i grzyby!

    Jak zapewne wiecie, dieta wegańska rozpowszechnia się coraz bardziej. Do tego stopnia, że gdy ostatnio komuś powiedziałam, że "jestem wege", od razu zaczęła się

  • Lunch słodki czy słony? Jaglanka w pół drogi

    Koleżanka poleciła mi kiedyś smoothis ze szpinakiem i bananem. Ostatnio piłam też gdzieś na mieście koktajl bazujący na jarmużu, również z bananem. Dlatego też

Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
JemyZdrowo.pl