Blog > Komentarze do wpisu

Bób w dziób!

W łuskach czy obrany- jak jecie bób? Są amatorzy i jednej, i drugiej metody. Nieobrany bób jest oczywiście jeść o wiele łatwiej, lecz łuska daje lekko goryczkowy posmak. Z kolei obieranie bobu jest świetną szkołą dla osób, które przeważnie pochłaniają posiłki bardzo szybko (niestety, ja również walczę z tym problemem). Oddzielając łuskę od ziarna zyskujemy czas, który nasz organizm wykorzystuje na trawienie i, przy spokojnym obieraniu, wysłanie informacji do mózgu o najedzeniu. Słyszałam kiedyś o ćwiczeniu na wolne jedzenie: zjedz 10 rodzynek w 10 minut, nie krócej. Oj, byłoby trudno... Zwłaszcza, że często rodzynki wykorzystujemy jako przekąskę, po którą nasze ręce sięgają niekontrolowanie ;)

Co oprócz treningu powściągliwości daje nam bób? Jest to przede wszystkim bogate źródło witamin z grupy B- w tym kwasu foliowego (przyszłe mamy powinny się z nim zaprzyjaźnić!). Dodatkowo bób, jako roślina strączkowa, zawiera sporo białka. Kusi nas też bogactwo błonnika, przy niewielkim udziale sodu i tłuszczu.

A co do bobu Wam dziś proponuję? (Chociaż bób miał być jedynie dodatkiem). Ryż w wiosennym wydaniu- ze świeżym szpinakiem i kalarepą! No i, jak to w mojej kuchni, nie mogło też zabraknąć cebuli!

_IGP7318_2

Do tego dania potrzebujemy:

ok 30-40g ryżu

1 cebulę

1 ząbek czosnku

2 pęczki świeżego szpinaku

pół kalarepy (lub 1/3 jeżeli jest duża)

Imbir- świeży (ok. 1 cm) lub mielony (pół łyżeczki)

Szczyptę kurkumy

 

Bób gotujemy w gorącej wodzie przez ok 15 minut (po tym czasie należy sprawdzić, czy już jest gotowy i ewentualnie podgotować jeszcze przez chwilę)

Ryż wrzucamy na gorącą wodę i gotujemy wg. przepisu

Gdy ryż i bób się gotuje przygotowujemy sos:

Kalarepę kroimy w kostkę i wrzucamy na wrzątek, gotujemy przez ok 5 minut

Cebulę i czosnek podsmażamy przez chwilkę, gdy wszystko się zarumieni dodajemy obrany (czyli bez łodyg) szpinak

Dodajemy ugotowaną i odcedzoną kalarepę oraz przyprawy, zostawiamy przez chwilkę wszystko razem na małym ogniu, żeby się "zagryzło"

Gdy bóg i ryż są gotowe: odcedzamy i nakładamy wszystko na talerze

Przy pogodzie jak dziś podajemy z orzeźwiającą lemoniadą

Smacznego!

_IGP7316_2

_IGP7315_2

Bóbmania

sobota, 04 lipca 2015, dietoholic

Polecane wpisy

  • Nowalijki i grzyby!

    Jak zapewne wiecie, dieta wegańska rozpowszechnia się coraz bardziej. Do tego stopnia, że gdy ostatnio komuś powiedziałam, że "jestem wege", od razu zaczęła się

  • Pieczone buraki!

    Jakiś czas temu Michał Rusinek napisał książkę "Jak przeklinać? Poradnik dla dzieci" (swoją drogę pięknie zilustrowana). Myślę, że pieczone buraki mogłyby być r

  • Brokułowy bulgur

    Buraki, brokuły- chyba po prostu uwielbiam wszystkie warzywa rozpoczynające się na literę B! Gdy teraz myślę o pierwszym moim skojarzeniu z brokułami przypomina

Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
JemyZdrowo.pl