Blog > Komentarze do wpisu

Znów szparagi! Tym razem w towarzystwie ryżu i beszamelu

Nowalijki mniam mniam :)

Kiedyś kupiłam szparagi, przyrządziłam je w moich ulubionych wersjach, a resztę chciałam ugotować w jakich nowy sposób. W tym przypadku zawsze warto zasięgnąć porady od najlepszych. Telefon do siostry.

- Hej, Kaś. Z czym mogę zrobić szparagi? Z kozim serem, w omlecie i w sosie cytrynowym już jadłam. Jakieś propozycje?

- Hm... nie wiem. Ja tam zawsze robię risotto ;)

No i padło na "coś risottopodobnego". Ponieważ ryż do risotto się skończył. Ale miałam ryż brązowy, ok. Jesteśmy na dobrej drodze. Ale jakoś mi to tak nie pasuje. Tylko ryż i szparagi? Żadnego kulinarnego fiu bździu? Tricków i bajerków? Dodatkowo zachciało mi się jakiegoś sosu z bazą mleczną/jogurtową. I bach! Pomysł na beszamel wparadował do mojej kuchni!

_IGP7292_2

Dla jednej osoby wystarczy:

30g brązowego ryżu

kilka szparagów (ja dałam ok. 5 cienkich)

1 cebula (lub 2 mini)

trochę imbiru (kawałek o grubości 0,5cm)

kurkuma! i inne przyprawy

Sos beszamelowy:

  • 3/4 szklanki mleka
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • kopiasta łyżka mąki (u mnie razowa)
  • ociupinka cynamony i pieprzu ziołowego
  • ew. sól, ale ja w odpowiednim momencie się zorientowałam, że mój ryż już jest odpowiednio (czyt. za bardzo dla normalnej osoby) słony, więc nie soliłam beszamelu

_IGP7288b

Zaczynamy od ryżu, bo ten rodzaj się gotuje dość długo

Potem zabieramy się za warzywka- szatkujemy cebulę, wrzucamy na rozgrzany olej rzepakowy, po chwili dodajemy pocięte w małe kawałki szparagi. Doprawiamy kurkumą i ew. innymi przyprawami, dodajemy pokrojony drobno świeży imbir. Mieszamy co jakiś czas, zdejmujemy z gazu po ok 10 minutach

Przygotowujemy beszamel: rozgrzewamy olej, dodajemy mąkę. Intensywnie mieszamy. Dodajemy mleko i przyprawy, nadal intensywnie mieszamy. Uwaga! Z tego przepisu wyjdzie trochę więcej beszamelu niż potrzeba. No chyba, że jesteście miłośnikami sosów :)

Podajemy na talerze każdą część osobno albo zmieszane wszystko razem.

Smacznego!

_IGP7274_2

sobota, 13 czerwca 2015, dietoholic

Polecane wpisy

  • Nowalijki i grzyby!

    Jak zapewne wiecie, dieta wegańska rozpowszechnia się coraz bardziej. Do tego stopnia, że gdy ostatnio komuś powiedziałam, że "jestem wege", od razu zaczęła się

  • Pieczone buraki!

    Jakiś czas temu Michał Rusinek napisał książkę "Jak przeklinać? Poradnik dla dzieci" (swoją drogę pięknie zilustrowana). Myślę, że pieczone buraki mogłyby być r

  • Brokułowy bulgur

    Buraki, brokuły- chyba po prostu uwielbiam wszystkie warzywa rozpoczynające się na literę B! Gdy teraz myślę o pierwszym moim skojarzeniu z brokułami przypomina

Komentarze
2015/06/30 21:43:40
Czesc :) Twoj blog jest naprawdę swietny, rozwijaj się w tym kierunku, a naprawdę wroze Ci swietlana przyszlosc pod wzgledem pisania i redagowania tekstow :) Czesc :) Twoj blog jest naprawdę swietny, rozwijaj się w tym kierunku, a naprawdę wroze Ci swietlana przyszlosc pod wzgledem pisania i redagowania tekstow :)
-
2015/06/30 22:07:13
Uwielbiam takie letnie potrawy, zwłaszcza w te upalne letnie dni! W taki upał jak teraz się powoli szykuje nigdy nie mam ochoty na jakieś większe jedzenie - najczęttniej piłabym tylko wodę z miętą i cytryną... ale jeść trzeba i własnie taki pomysł jest idealnym rozwiązaniem! no i makaron z truskawkami!
-
2015/07/01 10:21:24
Tak, zbliża się bardzo upalny weekend! 30 stopni to wyzwanie dla organizmu. Chłodzące napoje brzmią kusząco, a w sobotę szykuje mi się mała impreza, więc postaram się przyszykować jakieś orzeźwiające przekąski i napoje, z czym oczywiście się z Wami podzielę :) Dzięki za inspiracje do nowego posta! Przyznam szczerze, że ostatnio nie miałam czasu na gotowanie i fotografowanie swoich posiłków i trochę stęskniłam się za tym, więc w weekend będę miała okazję! Pozdrawiam orzeźwiająco ;)
-
2015/07/01 18:15:36
Dawno nie spotkalem nikogo, kto by mial tak wielki talent do pisania jak Ty :) Pamietam, ze mialo to miejsce jeszcze chyba za czasow PRLu, a na nazwisko człowiek ten mial Kapuściński :) hehe, nie przesadzam, naprawdę masz wielki talent, mam nadzieje, ze go nie zmarnujesz, bo chłam i media potrafia zniszczyc nawet najpiekniejszy klejnot :(
-
2015/07/02 09:21:50
Marcin, czy odpowiadasz za szkody wynikające ze skutków zakrztuszenia się poranną kawą i oplucia nią ekranu monitora? ;) bo po przeczytaniu Twojego komentarza moja reakcja była temu bliska! Dziękuję Ci bardzo, nawet nie wiesz jak miło jest usłyszeć takie słowa! Oczywiście skromnie (i prawdziwie) powiem, że według mnie porównanie moich tekstów z felietonami Kapuścińskiego to lekka przesada, ale mimo wszystko ciepło się na sercu robi :) Pozdrawiam gorąco w ten upalny dzień!
-
2015/07/13 11:20:54
Szparagi są zawsze na czasie, nie przejmuj się, że znów je gotujesz - takie moje zdanie! Ja je odpuszczam, tylko gdy deweloper Wrocław Krzyki zleca mi opuścić i wyjechać gdzieś w Polskę :) Tak to często je jadam!
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
JemyZdrowo.pl