Blog > Komentarze do wpisu

Zielony wiosenny koktajl

Cóż to jest... napój turboodżywczy, dający dużo energii i na dodatek dobry w smaku? Nie, to nie sok z gumijagód ;) To oczywiście sezonowy koktajl.

Po wypiciu jednej porcji czuję się pozytywnie naładowana do działania jak króliczek duracella i przepełniona witaminami. Mając taki wybór sezonowych owoców i warzyw aż wstyd nie wrzucić ich wszystkich razem do blendera. To też dobry posiłek dla sportowców- przy odpowiednim doborze składników może to być dobra alternatywa dla posiłków potreningowych (zamiast faszerowania się poweradami i chemicznymi mieszankami).

Ja przeprosiłam się z moją sokowirówką i znowu zakrólowała na kuchennym blacie. Czasem się jeszcze co prawda spieramy w sprawie twardości warzyw, które ja chcę wycisnąć, a ona nie, ale cóż... nie od razu Rzym zbudowano :) albo ona się rozkręci albo ja się tak w tym wyciskaniu rozkręcę, że zainwestuję w dobrą wyciskarkę do soków. Teraz na przykład, pisząc tę notkę, popijam sobie sok selerowo-pomarańczowy. Polecam również połączenie soku z buraka i marchwi, dodając ociupinkę kwaśnej cytryny. Witamina C świetnie wspomoże wchłanianie zawartego w buraku żelaza :)

Ale nie o sokach miała być notka, ale o koktajlu. I to nie byle jakim! Zielony, sycący i witamin dodający!

_IGP7244b

Potrzebujemy:

1/6 awokado

1 kiwi

garść świeżego szpinaku (no... może być lekko kopiasta ;) )

pół banana

1 cm kawałek imbiru

200 ml mleka

Wykonanie? Banalnie proste

Wrzucamy wszystkie składniki (po obraniu oczywiście) do blendera (lub do pojemnika jeżeli jest to ręczny blender)

Miksujemy na gładką masę, nie pozostawiając żadnych liści szpinaku luzem

Przelewamy do szklanki i rozkoszujemy się smakiem

_IGP7261b

Taki koktajl ma niemalże idealny stosunek węglowodanów, tłuszczu i białka (czyli taki procentowy udział energetyczności diety jaki jest zalecany według aktualnych norm).

Jedna porcja to:

  • 218 kcal
  • 8,3g białka
  • 7,4g tłuszczu
  • 33g węglowodanów
  • aż 260 mg wapnia (norma to 1000, więc koktajl spełnia 1/4 dziennego zapotrzebowania! WOW! osteoporoza nam nie straszna:) jednak nie ma co się radować na zapas- pamiętajmy, że szczawiany zawarte w szpinaku trochę nam wchłanianie tego wapnia zepsują. Ale za to obecność wapnia w tym koktajlu ograniczy prowadzące do chorób nerek odkładanie się  złogów szczawianowych
  • 840 mg potasu przy zaledwie 92 mg sodu. Stosunek 1:9, nie zobaczysz tego w większości produktach gotowych!
  • 179 mikrog witaminy A
  • 0,5 mg witaminy B6- niemalże połowa średniego zapotrzebowania!
  • 69 mg folianów, dobry start dla wszystkich, w szczególności dla pań starających się o małego szkraba
  • 32 mg witaminy C, dwa takie koktajle i nie trzeba jeść suplementów :) dobra wiadomość dla chcących zrzucić nieco zimowych zapasów ciałka: witamina C wspomaga proces odchudzania, zmniejsza ryzyko insulinooporności i chorób metabolicznych i pomaga w zmniejszeniu ilości tkanki tłuszczowej

No i jeszcze jeden szczegół- z racji tego, że jest to danie "na zimno" i nie ma tu żadnej obróbki kulinarnej- nie tracimy witamin i składników mineralnych. No cud malina, blendować nie umierać :)

Smacznego!

_IGP7255b

czwartek, 11 czerwca 2015, dietoholic

Polecane wpisy

Komentarze
2015/06/27 18:45:50
O taaaak, lubimy takie koktajle ;) Ja ostatnio zamiast kolacji piję właśnie takie pyszności, tylko na bazie maślanki bądź kefiru żeby były bardziej gęste i przyznam, że czuję się o wiele lepiej na żołądku i z czystym sumieniem mogę spać bez obaw, że kolacja zalega mi w brzuszku ;) Wypróbuję! Pozdrowionka
-
2015/06/28 08:39:28
Ooo... lubię takie kolacje :) chociaż ja też często piję koktajle na śniadanie, żeby bomba witaminowa działała od rana. Pozdrawiam i powodzenia w miksowaniu ;)
-
Gość: zdziwiona, *.tktelekom.pl
2015/07/02 09:32:15
ciekawe skad takie obliczenia wyskoczyły chyba nie z głowy
-
2015/07/03 09:00:03
Obliczenia z programu żywieniowego Energia :) czyli na podstawie tabel składu witamin i składników odżywczych
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
JemyZdrowo.pl