Blog > Komentarze do wpisu

Szpinakowo-buraczane penne

 

Kiedyś byłam fanką włoskiej kuchni. Chyba głównie dlatego, że nie ma prostszego obiadu niż ugotowanie makaronu i zrobienie sosu. Niestety, jak byłam mała to w naszym domu ratowaliśmy się takimi rozwiązaniami. Gdy w gimnazjum poszłam na konsultację dietetyczną usłyszałam, że moja dieta to "śmieciowe jedzenie"...

Potem zaczęłam się interesować zdrowym odżywianiem, odkryłam KASZE. Jaglana, gryczana, pęczak, quinoa- teraz kocham je wszystkie ;) Ale wczoraj naszła mnie ochota na dobry makaron ze szpinakiem. Wybrałam ten pełnoziarnisty i zrobiłam to danie w takiej wersji, jaką najbardziej lubię- o wiele więcej sosu niż samych klusek. Więc wyszło pożywnie i z większą zawartością witamin i błonnika, niż w przypadku zwykłego makaronu pszennego. Zobaczcie sami:

Potrzebujemy:

trochę makaronu pełnoziarnistego lub durum (ja zawsze daję ok. 30-35g na osobę)

trochę mrożonego szpinaku (u mnie 3 "kulki" z hortexu)

1 buraka

trochę sera twarogowego- ok. łyżki

trochę (też ok. łyżki) jogurtu lub serka homogenizowanego (najlepiej wybrać taki o małej zawartości nasyconych kwasów tłuszczowych)

1 cebulę

1 ząbek czosnku

przyprawy do smaku

 

W garnku gotujemy makaron i szpinak (dla "dwugarnkowców" z ograniczoną ilością palników można te dwie rzeczy gotować razem- wymagają mniej więcej tego samego czasu gotowania ;) )

W tym czasie na łyżce oleju rzepakowego podsmażamy cebulę i buraka, dusimy z dodatkiem wody, żeby burak nie był zbyt twardy

Teraz macie chwilkę czasu na dobrą książkę, fragment serialu albo po prostu obczajenie facebooka ;) pamiętajcie tylko, żeby co jakiś czas zamieszać cebulę

Gdy szpinak będzie już gotowy, a makaron będzie al dente- macie 2 opcje: możecie zmiksować trochę sos, żeby miał konsystencję odpowiadającą słowu "sos" :) albo możecie zostawić warzywa w takiej formie, w jakiej są. Ja wybrałam opcję "sos", dlatego do buraka i cebuli dorzuciłam szpinak, starty ząbek czosnku, twaróg i jogurt, a następnie wrzuciłam do blendera

Pamiętajcie, żeby produkty ze szpinakiem jeść z jakimiś źródłami wapnia- szpinak zawiera w sobie szczawiany. Mają one to do siebie, że nie związane z wapniem mogą odkładać się w nerkach i tworzyć złogi szczawianowe- przyczynę wielu chorób nerek. A jeżeli nie dostarczycie szczawianom wapnia bezpośrednio w posiłku (np. wiążąc szpinak z produktami mlecznymi), to on sobie ten wapń zabierze np. z kości. A osteoporoza jest coraz bardziej powszechna i od niedawna zalicza się ją do chorób cywilizacyjnych, więc dbajmy o odpowiednie wysycenie kości wapniem!

Ale wróćmy do gotowania- miksujemy wszystko, doprawiamy, łączymy z makaronem i voila! pyszny obiad gotowy :)

Smacznego!

Burak cukrowy Zima  we Włoszech Zdrowy obiad

niedziela, 18 stycznia 2015, dietoholic

Polecane wpisy

Komentarze
2015/01/18 12:04:28
Fajny pomysł z tym burakiem :) Nie dodawałam go nigdy do tego rodzaju dań, ale to bardzo ciekawe połączenie ;) Danie wygląda bardzo smakowicie.
-
2015/01/22 15:23:18
Uwielbiam buraki, dzisiaj właśnie jadłem na obiad, nie mogę sobie wyobrazić tygodnia bez jedzenia tego warzywka. A szpinak, no cóż. Ze szpinakiem jest ciężko. Mrożony jest okropnie niedobry, ze świeżym jest bardzo dużo pracy, niedoświadczona osoba może sobie nie poradzić z wyczyszczeniem. No ale może to być dobre połączenie smakowe.
-
2015/01/25 19:15:51
Świetnie to wygląda, podziwiam za talent i chęci do gotowania jak i również pisania bloga. Na pewno sam spróbuje to wykonać bo nie wydaje się to mocno trudne,a zainteresowało mnie to przez szpinak który bardzo lubię. Pozdrawiam serdecznie i czekam na jakieś nowe przepisy, mam nadzieje że coś jeszcze ze szpinakiem ;)
-
2015/01/29 23:46:28
Też kocham makarony i choć staram się często nie jadać, to jednak czasami się zdarza :)
-
2015/03/30 15:55:28
Jej jak to ślicznie wygląda ! ;) Na pewno spróbuje to samo wykonać w swoich czterech ścianach. Pozdrawiam mocno i czekam na coś nowego tutaj równie inspirującego. Masz talent i o tym nie zapominaj. Gotuj i pisz dalej ! Bo tego nikt Ci nigdy nie zabierze. Teraz jeszcze raz pozdrawiam Cię gorąco no i wesołego jajka :3
-
2015/05/15 13:33:56
Witam przepis wydaje się bardzo ciekawy. Tylko jakoś nie jestem przekonany do tego połączenia szpinaku i buraka. Nie przepadam za burakami i wolałbym, żeby jakiś inny składnik zastąpił burak. W sumie sam coś pokombinuję i jak będzie mi smakować nieco inna wersja to się tu podzielę tym, co ja dodałem zamiast buraka.
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
JemyZdrowo.pl