Blog > Komentarze do wpisu

Królewski obiad: kasza, burak i dynia

Kasza + Mus dyniowy + Burak

We Francji dziś świętują Święto Trzech Króli zajadając się Galette de Rois. Znalezienie figurki i zostanie królem jest tylko pretekstem do spróbowania tego migdałowego ciasta francuskiego. Ale ja (jeszcze) nie jestem we Francji, więc serwuję Wam dzisiaj trochę bardziej polskie, przepyszne danie:

Potrzebujemy:

ok. 30-40g kaszy jęczmiennej (u mnie pęczak)

1 buraka

1 cebulę

kilka sztuk czarnych oliwek

Puree z dyni- ok. 100-150g, doprawionego lekko cynamonem

soli, pieprzu i jakich tam chcemy przypraw

 

Kaszę gotujemy przez ok 30 minut do uzyskania odpowiedniej miękkości

W tym czasie podsmażamy cebulę i dodajemy drobno pokrojonego buraka

Gdy zalążek sosu zmięknie- dodajemy puree z dyni

Przyprawiamy, dodajemy oliwki i gdy kasza zmięknie- łączymy kaszę z sosem

Smacznego!

Zimowy obiad wegański Zdrowy obiad Burak cukrowy

wtorek, 06 stycznia 2015, dietoholic

Polecane wpisy

Komentarze
2015/03/18 14:46:29
Niestety jestem z tych, którzy za bardzo nie przepadają za smakiem dyni. Chociaż może w połączeniu z innymi smakami nie będzie to takie uciążliwe. Ale jeśli chodzi o buraki to jestem jak najbardziej na tak. Również kasza bardzo mi smakuje, więc może zdecyduję się na ugotowanie tego dania - mimo tej dyni, a może zastąpię ją cukinią na przykład.
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
JemyZdrowo.pl