Blog > Komentarze do wpisu

Chorowanie może być... PYSZNE!

Przyszła zima, a wraz z nią przeziębienia. Niestety, mnie również dopadło. Pomimo, że próbowałam je wypierać, żyć jakbym była najzdrowszą osobą na świecie- czas przyznać, że jedyne czego potrzebuję to ciepły kocyk, herbata i kot. No i pytania do egzaminu inżynierskiego jak zwykle gratis ;)

Jako najwierniejsza fanka przyjaciół muszę to tu zamieścić- czy Wy też stosujecie takie metody leczenia jak Monica Geller?

Znów będzie trochę rodzinnych wspominek. Gdy z zakatarzonym nosem odwiedziłam moich rodziców, moja mama o nic się nie pytając, zaraz przyniosła mi słoik miodu i pocięty na plaserki imbir. "Maczaj i jedz, pyszne lekarstwo". Następnego dnia spotkałam się z siostrą- jej reakcja na mój widok była podobna. Czy to rodzinne? Powiedziałabym raczej, że to taka rodzinna mądrość! Bowiem jednym z ważniejszych wierszyków, jakich powinniśmy się w dzieciństwie nauczyć (zaraz po ene-due-like-fake) jest NAJPIERW CZOSNEK, MIÓD I CYTRYNA, A DOPIERO PÓŹNIEJ ASPIRYNA!


Profilaktyka najważniejsza, ale kto powiedział, że musi być niedobra? Zaraz poznacie kilka pysznych i zdrowych przepisów!

1. Napar imbirowy

Pyszny, rozgrzewający napój. Wystarczy wycisnąć sok z połówki cytryny, dodać gruby plaster imbiru starty na tarce, łyżkę miodu i trochę goździków, a następnie całość zalać ciepłą wodą. BARDZO WAŻNE: woda, której używacie nie może być wrząca. Powinna mieć ok. 65 stC, w wyższych temperaturach miód traci swoje lecznicze właściwości

2. Imbir z miodem

Imbir kroimy w plasterki, zjadamy maczając w miodzie. Zdrowa pycha!

3. Twarożek z miodem i imbirem

Jeżeli nie podchodzi wam powyższy "przepis", spróbujcie dodać trochę twarożku. W tej opcji można też dodać czosnek

4. Kanapka z czosnkiem

Kto nie lubi masła czosnkowego? Jest mnóstwo wersji takiej kanapki, ale zawsze musi się pojawić dużo czosnku. Ja zajadam się chlebem z białym serem i duuuuuużą ilością czosnku. Jak gardło pali- można załagodzić smak miodem. Kanapkę można przygotować ze wszelkimi różnościami- masłem czosnkowym, serem z czosnkiem czy wszystkim, na co akurat macie ochotę



A jakie są Wasze metody? Chętnie poznam, bo jeden dzień chorowania to dla mnie i tak za dużo!

Smacznego chorowania! (o ile już chorować musicie)

czwartek, 16 stycznia 2014, dietoholic

Polecane wpisy

Komentarze
2014/01/16 15:00:47
Witaj w klubie! :) Ja w okresie przeziębienia opijam się herbatą z cytryną, miodem i imbirem- z pozytywnym efektem! I w końcu też zrobiłam syrop z czosnku, miodu i cytryny- od dziś zaczynam kurację antyprzeziębieniową, tak więc licze, że katar, który jeszcze mnie nie dopadł- już nie dopadnie!!! Szybkiego powortu do zdrowia :)
-
2014/01/16 16:37:39
Witaj, nie ma jak domowa apteczka....fajne pomysły.
Ja robiłam korzenną nalewkę na rumie, rozgrzewającą na przeziębienie.... i przyprawę na ból gardła, którą dodaje się do gorącego mleka . Polecam.
-
2014/01/16 17:49:00
nalewka, powiadasz... brzmi ciekawie ;) tak samo jak syrop- tego jeszcze nie robiłam!
-
2014/01/21 12:19:17
Imbir działa świetnie przy zapaleniu gardła (i innych infekcjach gardła i jamy ustnej) ponieważ ma silne działanie aseptyczne i bakteriobójcze (silniejsze niż czosnek a przy tym ładniej pachnie :))

Jeśli chodzi o sprawdzony sposób to polecam syrop z miodu, czosnku i cytryny: odkryty przeze mnie niedawno (tutaj przepis -> www.ziolaiprzyprawy.info/2010/02/01/przepisy/syrop-z-miodu-czosnku-i-cebuli-na-kaszel-grype-i-przeziebienie/), bardzo skuteczny. Nawet dzieciom smakuje :)

PS. Ładne zdjęcia :)
-
2014/04/30 12:47:48
Czosnek to naturalny antybiotyk rzecz oczywista, podczas przeziębienia sięgamy więc po sprawdzone i naturalne sposoby (czosnek, sok malinowy, imbir i miód). A dodatkowo stosujemy zdrowe odżywianie i dietę.
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
JemyZdrowo.pl