Blog > Komentarze do wpisu

Cebulowy chleb razowy. Z domieszk± kukurydzy

Nigdy nie robiłam własnego zakwasu. Fakt- zajmuje to trochę czasu, ale ile zabawy i satysfakcji z domowego wypieku chleba na zakwasie! Dlatego też chciałam i tego spróbować. I wyszło pysznie!

Do zrobienie zakwasu potrzebujemy bardzo niewielu składników. A mianowicie: dobrej m±ki, systematyczno¶ci i czasu. Dojrzewanie zakwasu trwa 3-5 dni. Ja wybrałam tę dłuższ± wersję.

Pierwszego dnia (np. rano) w dużym słoiku mieszamy 50g m±ki razowej z 50 ml ciepłej wody. Słoik umieszczamy w najcieplejszym miejscu mieszkania- bakterie fermentacyjne lubi± temperaturę ok. 35 st C. Ja skorzystałam z jakiej¶ rady przeczytanej na blogu- lekko rozgrzałam piekarnik i umie¶ciłam w nim słoik, zostawiłam do ostygnięcia, apotem słoik umie¶ciłam przy kaloryferze.

Wieczorem tego samego dnia (po 12h) mieszamy zakwas i znów zostawiamy w cieple.

Drugiego dnia powtarzamy wszystkie etapy, jak pierwszego dnia. (Dokarmiamy zakwas, czyli do tego, co mamy w słoiku dodajemy kolejne 50g m±ki i 50 ml wody)

Trzeciego dnia robimy dokładnie to samo, ale wieczorem po zamieszaniu zakwasu przykrywamy go gaz±

Czwarty dzień  nazwałam "dniem odpoczynku dla zakwasu". Tego dnia go nie dokarmiamy, tylko mieszamy rano i wieczorem

Pi±tego dnia po raz ostatni dokarmiamy zakwas, wieczorem możemy go już użyć do wypieku

Wtedy, gdy nie używacie zakwasu- spokojnie można go przechowywać w lodówce. Wystarczy, że przed kolejnym wypiekiem wyjmiesz zakwas z lodówki i dokarmisz- z tak przygotowanego zakwasu spokojnie można piec kolejne chleby

 

Zakwas mamy. Czas na chleb!

A do chleba potrzebujemy:

350g m±ki razowej (150g na zaczyn i 200g dodajemy po dojrzewaniu zaczynu)

150 g m±ki kukurydzianej

250 ml ciepłej wody (z czego 100 ml do zaczynu)

150 ml mleka

3 ¶rednie cebule

2 z±bki czosnku

1 łyżeczkę soli

Po łyżce (płaskiej): tymianku, majeranku i rozmarynu

1 łyżeczka drożdży instant (jeżeli nasz zakwas nie jest jeszcze mocny, przy pierwszych wypiekach, jeżeli używali¶cie i dokarmiali¶cie zakwas wiele razy, możecie ten punkt omin±ć)

Zaczynamy od zrobienia zaczynu, czyli mieszamy i zagniatamy 50g zakwasu, 100 ml ciepłej wody i 150g m±ki razowej. Taki zaczyn przykrywamy ¶ciereczk± i zostawiamy na noc (lub po prostu 12h) do wyro¶nięcia

Cebule podsmażamy na oleju rzepakowym, pod koniec można dodać trochę mleka- wtedy smak cebuli będzie łagodniejszy

Drożdże mieszamy z ciepł± wod±, dodajemy do zaczynu

Do zaczynu dodajemy resztę m±k, wszystkie suche składniki, ostudzon± cebulę i mleko

Takie ciasto przykrywamy ¶ciereczk± i odstawiamy do ciepłego miejsca na min. 1h

Piekarnik rozgrzewamy do 200stC, chleb pieczemy ok. 45-60 min

Przed podaniem ostudzamy

Smacznego!

Chyba już wspominałam co¶ o moich i kota "walk o pieczywo". Skubany, wykorzystał to, że moje ręce były zajęte aparatem ;)

czwartek, 30 stycznia 2014, dietoholic

Polecane wpisy

Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
JemyZdrowo.pl