Blog > Komentarze do wpisu

Krem z dyni

Już jest! TakTakTak! Wspaniała i przepyszna DYNIA. Piękna, pomarańczowa, zdrowa- nie tylko w halloween. Co zrobić gdy na dworze widać pierwsze oznaki jesieni (niestety, jak na razie tej burej i nieprzyjemnej jej odmiany)? Kupić dynię i zrobić przepyszną, rozgrzewającą zupę z domieszką imbirowego posmaku! Ja przeważnie kupuję dużą dynię i przygotowuję puree z dyni, które pasteryzuję i trzymam w lodówce. Dzięki temu mogę się cieszyć smakiem dyni jeszcze przez długi czas i mogę na szybko zrobić dyniowe danie. Wystarczy odkręcić słoik :)

Pół małej dyni (lub słoik puree dyniowego)

kawałek imbiru (ok. 1-1,5 cm)

przyprawy do smaku- ja dałam pieprz, sól, oregano i miks przypraw kupiony na Stambulskim targu

ćwierć łyżeczki cynamonu

jeżeli masz czas- wywar z warzyw. Ja czasami robię zupy "na szybko" na wodzie, dodając więcej przypraw (ale oczywiście nic nie smakuje lepiej niż zupa na bulionie pełnym witamin!)

 

Jeżeli nie masz gotowego puree- dynię wydrąż z miękkiego miąższu i pestek, dokładnie umyj i pokrój na mniejsze cząstki (nie musisz jej obierać- skórka podczas gotowania zmięknie do tego stopnia, że uda Ci się ją zmiksować, a to właśnie pod tą warstwą znajduje się najwięcej cennych witamin, więc... po co z nich rezygnować?). Wrzuć do garnka z taką ilością wody (lub bulionu), żeby przykryć dynię. Gotuj ją do zmięknięcia, następnie zmiksuj w blenderze.

Jeżeli używasz puree- po prostu wlej je do garnka

Imbir przeciśnij przez praskę do czosnku i dodaj do zupy

Dodaj przyprawy do smaku

Gęstość zupy ureguluj dodając wody

Możesz podać krem oprószony ziarnami sezamu lub słonecznika

Smacznego!

czwartek, 26 września 2013, dietoholic
Tagi: imbir dynia

Polecane wpisy

Komentarze
2013/10/08 09:42:53
krem z dyni na jesień to to świetny sposób na podanie dzieciom sporej dawki witamin niezbędnej w tej porze roku
-
2013/10/09 14:03:12
Zdecydowanie! Zwłaszcza, gdy kremy robimy nie obierając warzyw ze skórki (wtedy, gdy się da, nie mówię o robieniu kremu z nieobranej marchewki). Ale dynię spokojnie można dokładnie wyszorować szczotką do warzyw i ugotować zupę z nieobranej dyni...
-
Gość: Magdalena, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2013/10/14 14:24:50
Dzień dobry,
Zwracam się z uprzejmą prośbą okontakt na adres kontakt@blog-media.pl w celu umożliwienia przekazania propozycji współpracy.
Pozdrawiam serdecznie,
Magdalena P.
Junior Account Manager
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
JemyZdrowo.pl