Blog > Komentarze do wpisu

Muffiny szpinakowe z fasolką

Z jakimi daniami Wam się kojarzy lato? Jesteście fanami truskawek, czereśni, a może... fasolki szparagowej?

Dla fanów tej ostatniej opcji mam przepyszny przepis- muffiny w wersji zdrowej i nie do końca słodkiej. Zobaczcie sami!

Ja takie muffinki przyniosłam ostatnio do miejsca, gdzie odbywam praktyki. Od tego dnia jestem uznana za "tą, która wie co jest zdrowe i gotuje zdrowo". Przepis idealny na małą przekąskę, śniadanie czy kolację :)

Na ok. 10 muffinek potrzebujemy:

szpinak mrożony (u mnie 4 zamrożone kulki)

garść fasolki szparagowej (u mnie żółta, ale warto pokombinować też z zieloną)

1 dojrzały pomidor

50g mąki żytniej

10 g otrąb pszennych

2 łyżki siemienia lnianego

1 jajko

100 ml mleka

2 łyżki ricotty

trochę twarogu

ew. przyprawy do smaku (polecam gałkę muszkatałową, ale ostrożnie z ilością!)

 

Szpinak i fasolkę gotujemy

W tym czasie można nastawić piekarnik, żeby nagrzał się do 180 stopni

Szpinak miksujemy z ricottą, mlekiem, mąką, otrębami i jajkiem

Dodajemy siemię lnianę, pokrojony w kostkę pomidor, skruszony twaróg i fasolkę pociętą na ok. centymetrowe kawałki

Wszystko mieszamy dokładnie, doprawiamy

Masę przekładamy do foremek

Wrzucamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut

Smacznego!

 

sobota, 06 lipca 2013, dietoholic

Polecane wpisy

Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
JemyZdrowo.pl