Blog > Komentarze do wpisu

Zupa z pora i cebuli, z dodatkiem soczewicy

Idzie zima, czas się ogrzać. A jak wiadomo, na siarczysty mróz za oknem najlepsza jest (nie nie nie... wcale nie gorąca czekolada!) a rozgrzewająca zupa. Ja dziś proponuję mieszankę warzyw cebulowych ze strączkowym akcentem.

Potrzebujemy:

3 duże cebule

2 pory

ząbek czosnku

ok. 50g soczewicy czerwonej

przyprawy do smaku (polecam dodanie odrobiny chilli)

pestki słonecznika- dla chętnych

 

Cebulę i pora gotujemy w nie za dużej ilości wody- tradycyjnie, warzywa wrzucamy na wrzącą wodę

Gdy warzywa trochę zmiękną- dodajemy czosnek

Pod koniec gotowania, gdy widzimy że za ok. 5-7 minut warzywa nam "dojdą"- gotujemy czerwoną soczewicę (w oddzielnym garnuszku)

Ugotowane warzywa miksujemy blenderem na krem (choć nie zaszkodzi, gdy w zupie będą pływać cząstki cebuli czy pora)

Dodajemy ugotowaną soczewicę

Przyprawiamy do smaku

Podgrzewamy do wrzenia

Podajemy z pestkami słonecznika

Smacznego!



 

czwartek, 06 grudnia 2012, dietoholic

Polecane wpisy

Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
JemyZdrowo.pl