Blog > Komentarze do wpisu

Sałatka z camambert

Za każdym razem, gdy uczę się do kolejnej wejściówki z Wybranych Technologii Przetwórstwa Żywności, nabiera mnie ochota na produkty, o których czytam. Cóż się dziwić- gdybyście przez 2 godziny słuchali o twarogach i serach podpuszczkowych, wasze myśli też pewnie by powędrowały w poszukiwaniu nowych przepisów z tymi cennymi źródłami wapnia w roli głównej.

W dniu nauki zjadłam chyba z kostkę sera twarogowego (w różnych odsłonach), a przez kolejne dni miałam wielką ochotę na któryś z serów pleśniowych. Stojąc przed działem nabiałowym w sklepie, moje kubki smakowe zadecydowały- raz dwa trzy, dziś w sałatce zajdziesz się ty! Bach. Camembert wędruje prosto do koszyka.

Opcje są dwie- z jabłkiem lub marchewką. Obie pyszne. Którą Wy wybieracie?

Trochę roszponki

Łyżeczka nasion słonecznika

Pół łyżeczki miodu

Pół łyżeczki octu balsamicznego

2 łyżki jogurtu naturalnego

1 marchewka/ 1 jabłko

camembert wedle uznania- ok. 1/4- 1/2 opakowania

 

Pół jabłka lub marchewkę prażymy- obrane i pokrojone na cząstki jabłko z cynamonem, marchewkę gotujemy obraną i pokrojoną w małej ilości wody z małym dodatkiem cukru (trzcinowego) lub miodu

W opcji z jabłkiem- drugą połówkę kroimy na małe kawałki

W miseczce robimy sos- mieszamy jogurt z octem, modem i nasionami

Dodajemy pokrojony camembert i sałatę

Gdy jabłko lub marchewka się ugotują- dodajemy do sałaty

Smacznego!

 



piątek, 30 listopada 2012, dietoholic

Polecane wpisy

Komentarze
2012/11/30 16:05:33
brzmi świetnie, na pewno wypróbuję
-
2012/12/03 18:08:40
W takiej sałatce camemberta nie jadłam, właśnie w lidlu mają fajną ofertę serów, ja wybrałam cheddar, też zrobię coś dobrego.
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
JemyZdrowo.pl