Blog > Komentarze do wpisu

krem z ciecierzycy

Kolejny zimny i nieprzyjemny dzień z biochemią i fizjologią. Aż się prosi o coś smacznego, pożywnego i ciepłego. Ostatnio taki zestaw realizowałam śniadaniowo- dzisiaj czas na obiad!

Coraz częściej na blogach kulinarnych można poczytać wpisy i przepisy z ciecierzycą w roli głównej. Powoli nasiona te "dorównują" popularnością do soczewicy. I bardzo dobrze :) Zwłaszcza dla wegetarian, którym strączkowe potrzebne są do uzupełnienia poziomu żelaza. Dzisiaj zupa. Sesja się zbliża, dlatego też w mojej kuchni zapewne niedługo będzie się działo trochę więcej niż zazwyczaj...

składniki:

200g suchych nasion ciecierzycy

1-1,5 l wywaru warzywnego (w zależności od tego, jaką konsystencję preferujecie)

pół puszki kukurydzy

puszka pomidorów

1 cebula

kilka ząbków czosnku

bazylia (najlepiej świeża)

ulubione przyprawy

 

Zaczynamy od namoczenia ciecierzycy (8 godzin wystarczy- ja zawsze zostawiam na noc i gotuję rano)

Podsmażamy na małej ilości oleju czosnek (najlepiej w garnku teflonowym- wtedy tylko trzeba pamiętać o naprawdę porządnym rozgrzaniu naczynia)

Po 30 sekundach dodajemy cebulę

Czekamy aż zmięknie i się zarumieni

Dorzucamy ciecierzycę, kukurydzę i pomidory, doprowadzamy do wrzenia

Całość miksujemy w blenderze na papkę (ja lubię trochę grudek, więc nie przywiązywałam wagi do mega gładkości masy)

Dolewamy wywar

Gotujemy, pod koniec dodajemy poszatkowaną bazylię i przyprawy

Można podawać z parmezanem (jak widzicie na zdjęciu poniżej- trochę mi się go sypnęło ;)   )

Smacznego!

wtorek, 05 czerwca 2012, dietoholic

Polecane wpisy

Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
JemyZdrowo.pl