Blog > Komentarze do wpisu

Szpinakowe grzanki

Lato. Na dworze gorąco, nie ma się ochoty na gorącą zupę czy też obiad. Tak. Już niedługo nas to czeka (jak pogoda okaże się być mniej wietrzną). Pomimo, że latem najchętniej na obiad zajadalibyśmy się lodami prosto z kubełka albo pili tylko mrożoną kawę- rozum podpowiada, że warto zjeść coś pożywnego. Ja proponuję bardzo lekki obiad, na który skusimy się latem i dostarczy nam trochę więcej wartości odżywczych niż porcja lodów. Albo dwie. Ewentualnie dziesięć.

Dzisiaj wracając do domu naszła mnie wieeelka ochota na szpinak i cebulę. Ale nie miałam ochoty na makaron czy komosę ryżową. Dlatego też zrobiłam sobie te oto grzanki. Leciutki obiad. W sam raz na lato.

 

Wykonanie jest banalnie proste. Potrzebujemy:

Jedną ciut dłuższą lub 2 malutkie pełnoziarniste bułeczki

Pół pomidora

1 małą cebulę lub pół dużej

Trochę szpinaku (miałam tylko mrożony, ale warto wykorzystać młody szpinak, na który teraz jest sezon)

Ząbek czosnku

2 łyżki parmezanu

Przyprawy do smaku

Cebulę obieramy, kroimy w piórka i gotujemy

W oddzielnym rondelku gotujemy szpinak, gdy będzie już gotowy- dodajemy drobno pokrojonego pomidora, czosnek starty lub pokrojony w drobne cząstki

W tym czasie kroimy naszą bułeczkę i wsadzamy na chwilkę do rozgrzanego piekarnika

Gdy cebula zmięknie- dodajemy ją do masy szpinakowej. Dodajemy przyprawy i parmezan

Wszystko razem jeszcze przez chwilę gotujemy

Masę nakładamy na grzanki

Można podawać z pomidorem i bazylią na wierzchu

Smacznego!

środa, 27 czerwca 2012, dietoholic

Polecane wpisy

Komentarze
2012/06/27 17:46:05
Pysznie wyglądają te grzanki, zwłaszcza, że jestem miłośniczką szpinaku :)
-
2012/06/27 17:46:25
Chętnie bym zjadła taką grzankę z wielkim smakiem :-)
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
JemyZdrowo.pl