Blog > Komentarze do wpisu

Sos pietruszkowo- orzechowy i warzywka na parze

Lata nie mogę się doczekać nie tylko ze względu na piękne słońce, ciepełko i wakacje. Ważne są też truskawki i czereśnie. Ale najistotniejsze w tym wszystkim są dwa warzywa: po pierwsze- kalafior, a po drugie- fasolka.

Przepyszny kalafior! Piękny i dorodny. Leży w kuchni i się do mnie uśmiecha. Podgryzany na surowo lub w wersji obiadowej- ugotowany na parze z przeróżnymi dodatkami.

Jaką wersję Wam dzisiaj zaprezentuję? Pietruszkową. Bo zostało mi trochę natki pietruszki i uśmiecha się ona do mnie równie szeroko, co kalafior.

Potrzebujemy:

Trochę kalafiora

Jogurt gęsty lub grecki

Natkę pietruszki

Pół garści orzechów włoskich

Przyprawy- sól, pieprz, kilka kropel cytryny, pół łyżeczki musztardy i na co akurat mamy ochotę

Kalafiora dzielimy w cząstki i gotujemy na parze

Do miseczki wlewamy trochę jogurtu

Dodajemy przyprawy, natkę pietruszki i posiekane orzechy

Doprawiamy do smaku

Gdy kalafior zmięknie- podajemy go na talerzu posypanego natką pietruszki

Maczamy w sosie i wcinamy.

Smacznego!

piątek, 22 czerwca 2012, dietoholic

Polecane wpisy

Komentarze
2012/06/22 15:54:53
od poniedziałku staruję z dietą więc przepis się przyda:)
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
JemyZdrowo.pl