Blog > Komentarze do wpisu

Zapiekanka bakłażan-szpinak-tofu

Zaczynamy od zamarynowania tofu. Ja zaraz po kupieniu tofu przyprawiam je właśnie w ten sposób, a potem dodaję do różnych potraw- sałatek, zapiekanek, omletów czy czego tylko chcę.

Kawałek tofu kroimy w średniej wielkości kostki.

W miseczce mieszamy:

2 łyżki sezamu

2 łyżki sosu sojowego

1 łyżka oleju

sól, pieprz, zioła prowansalskie i na co tylko mamy ochotę

 

Tę mieszankę łączymy z serem i zostawiamy na min. 1 h w lodówce (najlepiej ten element wykonać wieczorem dzień wcześniej i zostawić tofu na całą noc)

 

Mamy już tofu? W takim razie zabieramy się za bakłażana. Kroimy go w plastry, solimy i zostawiamy do odsączenia na 30 minut. Najlepiej układać go na kawałkach ręcznika papierowego.

 

Teraz sos do zapiekanki- potrzebujemy do niego:

1 dużej cebuli (ja użyłam czerwonej)

puszki pomidorów w puszce

kilka ząbków czosnku

 

Cebulę szklimy, dodajemy czosnek i pomidory. Doprowadzamy do wrzenia i przyprawiamy do smaku

 

Gdy już mamy wszystkie półprodukty- łączymy zapiekankę w całość

Bakłażana kroimy na mniejsze paseczki

Dodajemy tofu i świeże liście szpinaku (zawsze możecie użyć mrożonego, gdy nie macie pod ręką świeżego)

Wszystko mieszamy

Zalewamy sosem

Pieczemy ok. 30 minut w 180-200 st C w żaroodpornym naczyniu (podczas pieczenia kilka razy warto wymieszać)

Przed podaniem można posypać parmezanem

Smacznego!

czwartek, 03 maja 2012, dietoholic

Polecane wpisy

Komentarze
Gość: bieniek, *.dynamic.gprs.plus.pl
2014/01/16 12:42:35
Jak ma być gramatura tofu? Polsoja ma 180 g, ale widziałam też większe.
-
2014/01/17 10:10:22
Wydaje mi sie, że 180g będzie w porzadku. To też zależy jak bardzo lubisz tofu ;)
Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
JemyZdrowo.pl