Blog > Komentarze do wpisu

Włoski omlet

Włoska kuchnia. Pierwsze skojarzenie? Pewnie dla większości z nas jest to pizza i makaron. Cóż się dziwić- gdziekolwiek nie pojedziemy, w każdym mieście znajdują się włoskie knajpy i restauracje. Większe lub mniejsze, lepsze bądź gorsze, ale zawsze są. A co znajdziemy w menu? Pizza, makaron, czasami sałatki. Coraz częściej bruschetty lub inne włoskie przystawki. Ale zawsze, zawsze, zawsze jest pizza i pasta.

Prawdziwym miłośnikom włoskiej pizzy polecam zjedzenie jej „u źródła”. Jadłam kiedyś pizzę we Włoszech i do dzisiaj pamiętam moje zdziwienie po zjedzeniu pierwszego kęsa- to przecież smakuje kompletnie inaczej niż to, co jemy (nawet we włoskiej restauracji) w Polsce i w innych częściach Europy!

Ja natomiast kocham włoską kuchnię nie z powodu tych dwóch bomb węglowodanowych. Moją główną miłością jest świeża bazylia i oregano, więc są to dość często stosowane w mojej kuchni przyprawy. Do tego dochodzi jeszcze mozzarella. Będąc na diecie potrafiłam zupełnie zrezygnować z żółtego sera, ale mozzarella ze szpinakiem w pracy- rozkosz podniebienia! Jak na ser nie jest bardzo tłusta, ale mimo wszystko ok. 20% stanowi tłuszcz, drugie tyle- białko.

 

Dzisiaj przepis na prawdziwie włoski omlet- dobry zarówno na śniadanie, jak i szybki obiad.

 

2-3 jajka (w zależności od wielkości i potrzeb żołądka)

Ser mozzarella

Bazylia, oregano

Pieprz, sól

Pomidor

 

W miseczce ubijamy widelcem jajka, dodajemy przyprawy (ja część bazylii dodałam do jajek, a część już na gotowego omleta). Rozgrzewamy trochę oliwy na patelni- nadmiar zawsze można ściągnąć wacikiem lub chusteczką higieniczną. Wlewamy zawartość miseczki na patelnie. Przez pierwszy moment można trochę pomieszać jajka widelcem lub łopatką. Gdy boki zaczynają się ścinać- składamy omleta na pół. Teraz posypujemy go małymi kawałkami mozzarelli i pozwalamy jej się roztopić na małym ogniu. Następnie na omleta kładziemy pomidory pokrojone w kostkę i bazylię. Gdy wszystko nam się zetnie i w kuchni pięknie pachnie- zdejmujemy z patelni, przekładamy na talerz i rozkoszujemy się smakiem Włoch.

 

Smacznego!



poniedziałek, 29 sierpnia 2011, dietoholic

Polecane wpisy

Durszlak.pl Top Blogi Mikser Kulinarny - blogi kulinarne i wyszukiwarka przepisów
JemyZdrowo.pl